Wat zijn accumulerende kachels?

Een kachel die alle warmte nuttig gebruikt!

Accumulerende kachels zijn kachels die deels bestaan of bekleed zijn met speksteen, keramiek, tegels of serpetine. Deze materialen hebben allemaal de eigenschap dat ze de warmte gedurende een lange tijd opslaan en blijven afgeven. U kunt hiermee tot 24 uur lang blijven nagenieten van de geleidelijke warmteafgifte. Deze soort kachels hebben wij in allerlei verschillende soorten en maten; van gigantische houtkachels tot kleinere varianten.

Welke soorten accumulerende kachels zijn er?

– Massieve speksteenkachels: Massieve speksteenhoutkachels zoals van het merk Altech houden de warmte het langst vast. Deze kachels zijn dus ideaal als u uw kachel als hoofdverwarming gebruikt, nadeel is wel dat de kou eerst uit het dikke speksteen gestookt moet worden. Hierdoor zijn deze niet geschikt voor snelle bijverwarming.

– Houtkachels: met speksteen beplating: Als u alleen s’avonds voor de gezelligheid stookt of voor snelle bijverwarming dan is een gietijzeren of stalen kachel perfect voor u. Deze kunt u vaak optioneel uitrusten met een warmtemagazijn of powerblock, deze fungeert als een soort extra accu. Ook kunt u hierbij kiezen voor een keramiek beplating of speksteen bekleding. Dit warmt sneller op sneller op dan dat een massieve speksteenkachel doet, maar houd ook warmte vast. Vaak vinden mensen het ook een modernere look geven aan hun kachel.

Wat is speksteen?

Speksteen is een steen die onder enorm hoge druk en temperatuur gevormd is. Het oppervlak is zijdezacht en voelt dus zeer aangenaam aan. De steen is erg populair door zijn mooie zachtgrijze kleur. De steen is makkelijk te bewerken. Doordat de steen magnesiet bevat heeft het een snelle warmteopname en geleiding, en voor de vuurbestendigheid. De hardheid van speksteen is gelijk met dat van marmer. Het smeltpunt ligt hoger dan dat van staal en gietijzer.

 Haal kennis en warmte in huis  3 generaties lang ervaring  Ruim assortiment