Check gedaan, haard aan!

beter stoken | 't Smidje haarden & kachelsControlepunt 1: Welke haard of kachel heeft u?
Heeft u een goed toestel? Of is het toestel van uw keuze wel de juiste keuze? Een goed toestel is namelijk één van de vier pijlers voor beter stoken. De ouderwetse openhaard (open stookplaats) is niet meer van deze tijd, ook oudere kachels en inzethaarden zijn mogelijk aan vervanging toe vanwege slechte verbranding en hoge uitstoot van fijnstof. De moderne verbrandingstechnieken zijn sterk verbeterd in vergelijk met die van oude stookplaatsen. Lage uitstoot en hoge rendementen gaan samen met laag verbruik aan brandstoffen.

Vanuit Europa wordt om die reden de Ecodesign Richtlijn (klik hier voor meer informatie) verplicht gesteld voor toestellen. Hoewel de EU zich richt op 1 januari 2022 is de Nederlandse markt samen met de overheid van mening dat een versnelling wenselijk is. De NHK fabrikanten tonen hieronder welke toestellen uit hun assortiment reeds voldoen aan de Ecodesign normen.

De bij de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) aangesloten fabrikanten en importeurs tekenden samen met de NHK detaillisten waaronder ’t `Smidje Haarden & Kachels uit Galder het Branche Convenant Groen Stoken. Daarin werd o.a. de intentie vastgelegd dat vanaf 2020 uitsluitend toestellen worden verkocht welke voldoen aan de Europese Ecodesign richtlijn.

Controlepunt 2: Advies en installatie.
Wie verzorgt uw advies en uw installatie? Een haard of kachel is namelijk niet zomaar een product wat u koopt, maar een onderdeel van een goed werkende warmte-installatie in uw woning. En die haard of die kachel kan pas goed werken als deze op de juiste wijze is aangesloten. Rekening houdend met bijvoorbeeld uw woningventilatie, en rekening houdend met uw woonomgeving. Niet voor niets is de wet- en regelgeving vastgelegd in het Bouwbesluit, hét handboek voor de opgeleide specialist. Bovendien kan een DE-erkende specialist (klik hier voor meer informatie) u ook alles leren over stoken en brandstoffen, zodat u optimaal kunt geniet van de vlammen en de warmte. Zonder overlast!

Controlepunt 3: De juiste brandstof.
Koopt u geschikt hout of pellets? Of verzamelt u brandbare materialen om in uw kachel te stoken? En hoe weet u dan welke brandstof wel geschikt is voor uw haard of kachel? Lees hieronder alles over geschikte brandstoffen, waar u op moet letten en lees de tips en adviezen.

TIPS EN WEETJES OVER HOUTSTOOK

  • Vers gekapt hout heeft een vochtigheidsgraad van 60%.
  • Stookhout moet een vochtigheidsgraad hebben van tussen 12% en 18%.
  • Hoe harder de houtsoort hoe langer het drogingsproces (populier 1 jaar, eik 2,5 jaar).
  • Ideaal stookhout heeft een vochtigheid van circa 12%.
  • Droog hout kunt u herkennen aan barsten en scheuren en het klink hol als u twee blokken tegen elkaar aan slaat (bij nat hout klinkt dat dof).

Controlepunt 4: Uw stookgedrag.
Dat gaat dus over uzelf. Uw gedrag en kennis van zaken gaat samen op met het nemen van verantwoordelijkheid. Stookt u de juiste brandstof? Weet u hoe uw haard of kachel optimaal brandt? Of bent u één van die landgenoten die na 6 jaar de gebruiksaanwijzing nog niet heeft gelezen? Dat kan natuurlijk nog steeds, we leggen het u ook graag uit in een stooktraining. Want samen kunnen we vanaf vandaag stappen zetten om overlast tegen te gaan. Lees  alles over uw stookgedrag en lees de stooktips.